Актуальні новини

 
 

Новини ВООЗ

» XML error: at line 0


 
 

Наші координати

Адреса: 65029, м.Одеса,
вул. Старопортофранківська, 8 Телефон: (048) 7234842,
Факс: (048) 7231841
Ел.пошта: info@odses.gov.ua
Зв'язок через сайт: Написати
 
 


Пошук по сайту...

Коротко про деякі з кишкових інфекцій


Коротко про деякі з кишкових інфекційЛюдмила Красницька, завепідвідділу Одеської облСЕС

 

Ентероколіти, сальмонельоз і дизентерія відносяться до кишкових інфекцій.
Ентероколіт – одночасне запалення тонкої і товстої кишок. Це одне із захворювань системи травлення, що найчастіше зустрічаються на практиці і призводять до катастрофічних змін слизової оболонки і порушень функцій кишківника.
В залежності від локалізації розрізняють ентероколіт з переважним ураженням тонкої чи товстої кишки. Захворювання довготривале, його причиною являються кишкові інфекції, порушення харчування, зловживання гострою їжею, алкоголем, інтоксикація (виробнича або медикаментозна), тривале вживання антибіотиків, харчова алергія, радіаційні ураження, кишкові гельмінтози.
При переважному ураженні тонкої кишки хворі скаржаться на розлад стула, часті проноси, тупі болі в області пупка, здуття живота після прийому їжі, нудоту, метеоризм, відсутність апетиту.
При переважному ураженні товстої кишки ниючі болі локалізуються в бокових відділах кишківника, проноси та запори бувають однакової частоти.
Лікування комплексне, велике значення має дієтичне харчування з підвищеним вмістом білків та обмеженням вуглеводів. При загостреннях лікар призначає антибіотики і ферменти.
Сальмонельоз – це гостра інфекційна хвороба, яка характеризується ураженням органів травлення. Збудником сальмонельозу є паличка роду сальмонел з сімейства кишкових бактерій, яка міститься в м’ясі сільськогосподарських тварин і птахів, носієм інфекції може бути також людина. Зараження людини відбувається при вживанні в їжу інфікованого сальмонелою м’яса та м’ясопродуктів, молока та молочних продуктів, риби. Інфікування м’яса може відбутися за життя (прижиттєво), або під час забою хворих, а також ослаблених тварин, при порушенні санітарно-гігієнічного режиму на бойнях, при порушенні правил транспортування, переробки та зберігання. Працівники харчових підприємств, дитячих закладів в плановому порядку проходять обстеження на бактеріоносійство. Контактне зараження відбувається при тісному спілкуванні з хворою людиною або носієм. Контактно-побутовим шляхом інфікуються переважно діти раннього віку.
Хронічне носійство збудника сальмонели у людей трапляється рідко, частіше організм людини може бути джерелом інфекції в період захворювання та протягом 1-2 місяців виздоровлення після того, як зникнуть усі клінічні прояви хвороби і повністю відновляться порушені нею функції.
Сальмонельоз зустрічається як поодинокими випадками, так і у вигляді епідемічних спалахів.
Профілактика сальмонельозу включає ветеринарно-санфітарні, санітарно-гігієнічні та протиепідемічні заходи. Ветеринарно-санітарні заходи спрямовані на упередженнярозповсюдження сальмонельозу серед свійських (домашніх) ссавців (корів, кіз овець) та птахів, а також на організацію санітарного режиму на м’ясокомбінатах та молочних підприємствах. Санітарно-гігієнічні заходи полягають в упередженні обсемінення сальмонелами харчових продуктів під час їх обробки, транспортування та реалізації у торговельній мережі.
При виникненні спорадичних (поодиноких) захворювань та епідемічних спалахів фахівці санепідслужби виявляють шляхи передачі інфекції і здійснюють бактеріологічне обстеження підозрілих харчових продуктів та фізіологічних виділень хворих. В вогнищах захворювання здійснюється поточна та заключна дезинфекції. Хворих на сальмонельоз госпіталізують за клінічними та епідеміологічними показниками.
Дизентерія – гостре інфекційне захворювання з загальною інтоксикацією і превалюючим ураженням слизової оболонки товстого кишківника. Переважна більшість звипадків захворювання припадають на літньо-осінній сезон.
Проявляється схваткоподібними болями в животі, частим рідким стулом з домішками крові та слизу, субфебрильною температурою тіла. Збудник –  дизентерійна бактерія (шигела). Джерело інфекції – людина, яка потерпає від гострої, хронічної та субклінічної форм дизентерії, а також бактеріовиділювач. Шлях передачі – фекально-оральний, тобто через фізіологічні виділення, або – через рот. Інфекція передається через харчові продукти, воду, предмети побуту (посуд, іграшки тощо), мухи, грунт та ін.
Більшість бактерій, які потрапляють у шлунок та кишківник людини, гинуть внаслідок дії шлункового та інших травних соків, імунної системи, впливу нормальної кишечної флори. З цієї причини частіше всього захворюють особи, які потерпають від захворювань шлунково-кишечного тракту.
Основні клінічні прояви дизентерії – ознаки ураження шлунково-кишечного тракту (коліт, гастроентероколіт або гастроентерит), загальна інтоксикація, обезводнення. За важкістю виділяються форми: легка, середньоважка і важка. За тривалістю перебігу визначають гостру (від кількох днів до 3 місяців) та хронічну (понад 3 місяці) дизентерії. Найчастіше спостерігається захворювання гострої форми з легким або середньоважким перебігом.
Профілактичні заходи, що упереджують інфікування насамперед забезпечуються дотриманням кожною людиною правил особистої гігієни.  Санітарно-епідеміологічний нагляд, який постійно здійснює санепідслужба, полягає у ранньому виявленні і знешкодженні джерела інфекції; постійному нагляді за водопостачанням, каналізуванням, збором та знешкодженням нечистот; санітарному контролі за роботою підприємств харчової промисловості, в тому числі і по переробці молока, а також підприємств торгівлі та харчування. Особи, які поступають на роботу на харчові та прирівнені до них підприємства, підлягають бактеріологічному обстеженню, і у випадку виявлення у них збудника дизентерії або гострих кишечних захворювань, до роботи не допускаються і відправляються на лікування.
Що ж стосується вже працюючих на таких підприємствах осіб, то вони проходять регулярне обстеження за епідеміологічними показниками з відповідним усуненням від виконання виробничих обов’язків та лікування (у разі виявлення серед них контактних з позитивним результатом бактеріального дослідження).



Дата: 7-08-2014   |  Переглядів: 1835
 

 
 

? Запитати ?


Новини МОЗ

Держсанепідслужба України долучається до прог ..
Представники Державної санітарно-епідеміологічної служби України долучаться до європейської програми SHIPSAN ACT Information System та мережі PAGnet. Таких домовленостей досягли фахівці слу ...

У Києві обговорили проблеми імунопрофілактики
У Національній академії державного управління при Президентові України відбувся круглий стіл «Державна політика щодо імунопрофілактики в Україні». Представники медичних, педагогічних та на ...

Розпочались обговорення МОЗ України з медични ..
21 травня у МОЗ України відбулась селекторна нарада на тему: «Актуальні питання забезпечення якості надання медичної допомоги». Захід пройшов під головуванням заступника Міністра охорони здоров’я ...

У МОЗ України обговорили шляхи реформування в ..
22 квітня у МОЗ України пройшов експертний круглий стіл із відеотрансляцією заходу по регіонам України на тему: «Реформа вищої медичної освіти в Україні». Проректор з наукової ро ...

В Полтавській області посилюється боротьба із ..
В Полтавському обласному Центрі здоров'я відбувся круглий стіл «Своєчасна діагностика туберкульозу та належна якість надання медичної допомоги хворим – запорука успіху». Захід пройшов у рамках міс ...

Календар

«    Декабрь 2018    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Архів

Июнь 2016 (1)
Май 2016 (2)
Апрель 2016 (5)
Март 2016 (5)
Февраль 2016 (8)
Январь 2016 (10)

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер: