Актуальні новини

 
 

Новини ВООЗ

» XML error: at line 0


 
 

Наші координати

Адреса: 65029, м.Одеса,
вул. Старопортофранківська, 8 Телефон: (048) 7234842,
Факс: (048) 7231841
Ел.пошта: info@odses.gov.ua
Зв'язок через сайт: Написати
 
 


Пошук по сайту...

Отруєння грибами


Т.Г.Вишневська, лікар відділу соціально-гігієнічного моніторингу,

Л.М.Кальчева, головний спеціаліст відділу соціально-гігієнічного моніторингу,

Головне управління Держсанепідслужби Одеської області

 

Збирання грибів відноситься до старих традицій населення України, і в тому числі Одеської області. Традиційно в північний регіон Одещини, багатий на врожай грибів та на гарну природу, з’їжджаються мешканці  міста Одеси та області для відпочинку та збору грибів. Дійсно, гриби дуже смачні та багаті на білки і фосфорні сполуки продукти, проте водночас вони потенційно дуже небезпечні. Адже гриби збирають не лише «професіонали грибної справи», але й,  на жаль, аматори, які не мають навиків у зборі грибів, не знають характерних особливостей та відмінностей їстівних та неїстівних грибів. Крім того, необхідно враховувати, що гриби можуть адсорбувати токсичні речовини оточуючого середовища. Тому їстівні гриби, які росли та зібрані поблизу автомагістралей, складів ядохімікатів, хімічних речовин, теплових електростанцій, у скверах та парках міста, можуть викликати серйозні отруєння.

Найнебезпечніші і найчастіші отруєння трапляються при вживанні отруйних і умовно-їстівних грибів (останніх – через неправильну кулінарну обробку). Отруєння частіше виникають у період найбільшого збору грибів наприкінці літа та звичайно носять індивідуальний або сімейний характер.

До отруйних грибів відносяться бліда поганка, мухомори, строчки, несправжні опеньки, сатанинський гриб тощо,  до умовно-їстівних: зморшки, вовнянки, грузді та інші.

З усіх отруйних грибів найбільш небезпечним, безсумнівно, є бліда поганка, до складу якої входять сильнодіючі токсичні речовини –  аманітогемолізин і аманітотоксин. Про грізні наслідки, пов'язані з випадковим вживанням блідої поганки у їжу, свідчить хоча б той факт, що смертність при даних отруєннях досягає 50% і більше. Найчастіше отруєння блідою поганкою спостерігаються серед дітей, чому сприяє та обставина, що вона є смертельно небезпечним двійником таких їстівних грибів, як печериці і сироїжки.

Першими симптомами отруєння блідою поганкою, які з'являються через 6 - 12 годин після її вживання, а іноді навіть через 2 – 3 доби, є раптові та швидко наростаючі  болі  в животі, нудота, блювання, пронос. З’являються симптоми зневоднення – слабкість, спрага, розлади кровообігу (холодні кінцівки, судоми). В тяжких випадках розвивається печінково-ниркова недостатність та може наступити смерть.

Тому при перших проявах отруєння необхідно терміново звернутись до лікаря, щоб не втратити час для надання кваліфікованої медичної допомоги.

До приїзду медиків необхідно промити шлунок великою кількістю (до 3 літрів) теплої води або слабкого розчину питної соди (1 ч.л. на 0.5 л води) і викликати блювоту, щоб вивести отруту з організму. В жодному разі не можна вживати спиртні напої, оскільки вони сприяють всмоктуванню отрути слизовою шлунку.

У результаті сильних проносів та блювання, що виникають при отруєнні блідою поганкою, організм зневоднюється, порушується іонна рівновага, відчувається сильна спрага, судоми в м'язах, особливо в гомілках, акроціаноз (посиніння кінцівок) та колапс. Відбувається згущення крові. Розвивається гостра ниркова недостатність (виділення сечі незначне або відсутнє). На другий день пронос та блювання стають менш інтенсивними. Збільшується печінка, наростає жовтуха. Прогноз несприятливий.

На другому місці за токсичністю – перші весняні гриби, зокрема строчки, отрутним початком яких служить гельвелова кислота, що спричиняє гемолітичний і гепатотропний ефекти. Через 8-10 годин посля вживання грибів у потерпілих з'являються тривала блювота, сильні болі в животі, зростає загальна слабкість до  адинамії, судоми. Може розвитися гемоліз. Печінка збільшується, і надалі з'являється жовтяниця. Хворі скаржаться на головний біль. Можуть виникати запаморочення, маячення, галюцинації. Смерть настає при явищах серцевої недостатності, частіше на 3-4 день захворювання. Летальність порівняно невелика - 30%, проте навіть легкі спочатку випадки можуть у подальшому набути важкого перебігу.

Варто підкреслити, що гельвелова кислота легкорозчинна у воді. Якщо проварити гриби протягом 15 хв і потім злити відвар, то вони стають придатними в їжу. Для безпеки необхідно піддавати такій же обробці і дуже схожі на них неотруйні гриби - зморшки.

Перша допомога. Швидке очищення шлунку та кишечнику: промивання шлунку, послаблюючі засоби, активоване вугілля в середину. Напувають великою кількістю води (мінеральної, лужної), соками.

На третьому місці за отруйністю стоять мухомори (червоний, порфіровий та інші), в яких містяться мускарин, мікоатропін, мускарідін і інші токсини, що викликають отруєння з перевагою нервових симптомів (слинотеча, блювота, пронос, звуження зіниць, галюцинації, марення, судороги і коматозний стан).

При отруєнні червоним мухомором клінічні прояви починаються приблизно через півгодини після вживання їжі: надмірна пітливість, іноді слинотеча, сльозотеча, нудота, часте блювання, профузний пронос, колікоподібні болі в животі. Симптоми ураження центральної нервової системи обумовлені дією грибного атропіну: розширення зіниць, марення, галюцинації, напади збудження змінюються станом пригніченості. Пульс частіше прискорений. У важких випадках у потерпілих спостерігаються судоми, розвивається ступорозний або коматозний стан. Одужання відбувається через 1-2 дні. Летальність невелика і звичайно не перевищує 2 - 3%. Отруєння мухоморами зустрічаються рідко, тому що по зовнішньому вигляду вони відрізняються від їстівних грибів.

Отруєння несправжніми опеньками, сатанинським грибом, свинушками. Отруєння при вживанні цих грибів наступає швидко (інкубаційний період від 15 хв до 2 ч) і проявляється в основному диспептичними явищами: нудотою, блювотою, проносом. При сильному зневоднюванні організму з'являються спрага, судоми.

Профілактичним заходом отруєння грибами є санітарно-просвітна робота серед населення, спрямована на поширення знань про характерні риси отруйних грибів і вміння відрізняти їх по зовнішньому вигляду від їстівних.

Зокрема, рекомендуються такі правила, дотримання яких допоможе вберегти здоров’я, а, можливо, і життя. Отже, слід збирати тільки ті гриби, про які достеменно відомо, що вони їстівні;

-   не вживати в їжу та не пробувати на смак в сирому виді гриби, які викликають сумнів;

-   не збирати та не вживати гриби, які мають на основі ніжки бульбовидне потовщення,  оточене оболонкою – це ознаки блідої поганки;

-   при збиранні печериць (шампіньйонів) звертати увагу на колір пластинок на нижній поверхні шляпки – ніколи не збирати та не вживати гриби, які мають пластинки білого кольору, справжні  печериці мають пластинки світло-коричневого кольору;

-   зібрані гриби необхідно відразу перебрати, відсортувати сумнівні та неякісні. Відібрані для приготовлення промити, вимочити та варити не менше 15 – 20 хвилин,  а відвар вилити. Строк зберігання свіжих грибів не довше 18-24 годин при температурі не вище 10°С, а солоних і маринованих –  не більше одного року;

-   під час купівлі грибів на ринках треба запитувати у продавців довідку лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на гриби, що реалізуються. Також слід пам’ятати, що забороняється продаж грибів у суміші, а тільки строго по окремих видах, без зміни зовнішніх відмінних ознак;

-   не купувати свіжі або солені ( варені та консервовані) гриби домашнього виготовлення у приватних осіб на стихійних ринках.



Дата: 27-10-2013   |  Переглядів: 1482
 

 
 

? Запитати ?


Новини МОЗ

Держсанепідслужба України долучається до прог ..
Представники Державної санітарно-епідеміологічної служби України долучаться до європейської програми SHIPSAN ACT Information System та мережі PAGnet. Таких домовленостей досягли фахівці слу ...

У Києві обговорили проблеми імунопрофілактики
У Національній академії державного управління при Президентові України відбувся круглий стіл «Державна політика щодо імунопрофілактики в Україні». Представники медичних, педагогічних та на ...

Розпочались обговорення МОЗ України з медични ..
21 травня у МОЗ України відбулась селекторна нарада на тему: «Актуальні питання забезпечення якості надання медичної допомоги». Захід пройшов під головуванням заступника Міністра охорони здоров’я ...

У МОЗ України обговорили шляхи реформування в ..
22 квітня у МОЗ України пройшов експертний круглий стіл із відеотрансляцією заходу по регіонам України на тему: «Реформа вищої медичної освіти в Україні». Проректор з наукової ро ...

В Полтавській області посилюється боротьба із ..
В Полтавському обласному Центрі здоров'я відбувся круглий стіл «Своєчасна діагностика туберкульозу та належна якість надання медичної допомоги хворим – запорука успіху». Захід пройшов у рамках міс ...

Календар

«    Ноябрь 2018    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Архів

Июнь 2016 (1)
Май 2016 (2)
Апрель 2016 (5)
Март 2016 (5)
Февраль 2016 (8)
Январь 2016 (10)

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер: